Sunday, June 15, 2008

Hong Kong'da Haftasonu

Bir onceki yazida rotamizdan kisaca bahsederken Hong Kong'u yeme icme temali bir haftasonu gezisi olarak dusundugumuzu yazmistim. Ama Guneydogu Asya seyahatimizin bu ilk duraginda bekledigimizden fazlasini bulduk.

Cin'in geleneksel yapisina Hong Kong'da hic rastlayamayiz diye dusunmustum. Ne de olsa Hong Kong - bizimle ayni gunlerde sehirde olan arkadasim Nur'un sozleriyle - komunist bir ulkenin parcasi oldugu halde insanin kendini kapitalizmin gobeginde hissettigi bir sehir...bir markalar sehri...gercek anlamda alisveris cenneti, ozellikle para hesabi yapmaniz gerekmiyorsa...dunyanin onde gelen markalari oyle uc bes kose basina degil sehrin tumune yayilmis...oteller, magazalar, restoranlar, cafeler Hong Kong'un dunyanin en zengin sehirlerinden birisi oldugunu dogrular nitelikte. Gunduz ayri guzel ama asil gece olaganustu carpici olan Hong Kong skyline New York'u - lonely planet tabiriyle utancindan aglatabilir.

Sehrin tarihinden kisaca bahsetmekte fayda var. Cunku Hong Kong'u Cin'in bir parcasi olmasina ragmen ulkenin geri kalanindan farkli kilan ozelligi bu tarihte gizli.

16. yuzyilin baslarina kadar sakin bir kiyi sehri olan Hong Kong'a Ingilizler once Cin'le ticaret amaciyla geliyorlar. Ama isin suyu cikiyor ve Ingilizler Cin'in yasaklarina aldirmadan ulke icinde bir cesit uyusturucu olan opium ticaretine baslayinca Cin ve Ingiltere savasa giriyor. Ingilizler galip gelerek Hong Kong'u 1842 yilinda kendi yonetimlerine geciriyorlar. Kisa bir sure sonra, 1856 yilinda Cin yeniden ataga geciyor ama bunun sonucunda Ingilizler Hong Kong'u ellerinde tuttuklari gibi sehrin sinirlarini butun bogaz kiyisina yayiyor ve Kawloon tarafini da Hong Kong'a katiyorlar. Cin bakti ki isin icinden savasarak cikamiyor, Ingilizlerle masaya oturuyor ve Hong Kong'un sinirlarini biraz daha genisleterek 99 yilligina kiralamayi oneriyor. Cin'le iliskileri iyi tutmak ticari acidan Ingilizlerin de isine geldiginden anlasma saglaniyor ve Hong Kong karsilikli mutabakat sonucu Ingilizlere veriliyor.

Bu 99 yillik anlasmanin 1997 yilinda sona ermesine yakin Hong Kong'da yasayanlarin durumuna dair pek cok tartisma oldu. Oyle ya komunist Cin'in bir parcasi olmalarina ragmen Hong Kong'lular yillardir Avrupa demokrasisi ile yonetiliyorlardi. Sehir cok zengindi, insanlarin gelirleri ulkenin geri kalaniyla kiyaslanamayacak derecede yuksekti. Anlasma bitince ne olacagi buyuk merak ve biraz da korku konusu oldu.

Ama korkulan sey basa gelmedi. Ingilizler anlasmalari bitince Hong Kong'u Cin'e devrettiler. Cin hukumeti ise herkesin yuregine su serperek altin yumurtlayan tavugu kesmedi ve islerin simdiye kadar nasilsa oyle devam edecegini; Hong Kong'a dis islerinde Cin'e bagimli ama ic ve ticari islerinde bagimsiz bir ozerklik taninacagini duyurdu. Bugun Hong Kong Cin'in ve dunyanin onde gelen ekonomi merkezlerinden birisi.

Evet tatilimize geri donelim! 2 gun 2 gece gibi sinirli vaktimiz oldugundan mumkun oldugunca planli gitmeye calistik. Ozellikle yeme icme konusunda hedefimiz hic acikmaya firsat vermeyecek kadar dolu bir programa sonuna kadar uymakti. Hong Kong'a gitmisken gorulmesi gereken turistik yerler vardi tabi ki...Victoria tepesine cikmak, gece marketlerine gitmek, Po Lin manastirindaki dev Buda heykelini gormek, otellerde ve devasal alisveris merkezlerinde vakit gecirmek gibi...Sonuncusu sizi sasirtmasin alisveris hakikaten Hong Kong'da gunluk yasamin onemli bir parcasi, yapmak sart degil ama kendini alisverise kaptirmis Hong Kong'lulari gormek sart.

Biz kendi gez-gor listemizi biraz bunlardan, biraz da tam anlamiyla halkin arasina karisabilecegimiz yerlerden olusturduk. Yolun sonunda en cok keyif aldiklarimiz kendimizi yegane yabancilar olarak buldugumuz yerler oldu. 2 gun boyunca tuttugumuz notlardan ise asagidaki oneriler cikti.

Otel: Pek cok secenek var ama konaklama genel olarak pahali. Biz erken davrandigimiz ve aylar oncesinden rezerve ettigimiz icin sehrin en guzel yerlerinden birindeki YMCA Salisbury'de denize ve dolayisiyla o muhtesem skyline manzarasina nazir bir oda bulabildik. (yukardaki resim odanin manzarasi :) Gecelik $130 USD. Buna karsilik YMCA'in kapi komsusu Peninsula'da oda fiyatlari $600 USD'dan baslamakta.

Ulasim: Vapur (Star Ferry), tramvay, otobus, hizli tren, taksi ne isterseniz var ve hepsinin kullanimi cok kolay. Taksi fiyatlari sasirtici derecede ucuz.

Alisveris: Hong Kong'a gittigimi ve neredeyse hic alisveris yapmadigimi duyanlar hakli olarak cok sasirdilar...Ama yolun daha basindaydik ve sirt cantalarimizin mumkun oldugunca hafif olmasi gerekiyordu. Burada alisveris merkezlerini listelememe gerek yok, sehrin tamamina yayilmis mimari harikasi magazalar ve gorkemli alisveris merkezleri bas dondurucu. 500 metre arayla kac Prada magazasi saydim ayni cadde uzerinde bilmiyorum. Ama Hong Kong'lulari kendilerini alisverse vurmusken izlemek cok keyifli o yuzden mutlaka buyuk alisveris merkezlerinden birine girmeniz gerekiyor. Central'daki IFC Mall cok iyi. Causeway Bay'deki Times Square ise genclerin agirlikli takildiklari bir yer, cok kalabalik ve cok hareketli...

Hong Kong'da kacirilmamasi gerekenlere gelirsek:


* Star Ferry'yle Central-Kawloon arasi gidip gelmek. Gunduz ayri, gece ayri guzel...

* Tramvayla Victoria tepesine cikmak. Tepede guzel manzara disinda bir sey yok. Biz haritada manzara noktasi diye belirtilen yerde bir-iki resim cekmek disinda vakit gecirmedik ama bu noktanin tam yanindaki park-ormanda, haritadan takip ettigimiz rotayla yaklasik 2 saatlik guzel bir yuruyus yaptik. Yuruyus rotasi icin buraya bakabilirsiniz.

* Halk pazarlari ya da esnaf tabiriyle islak pazarlarda vakit gecirmek. Biz en cok Graham sokagi pazarinda eglendik. Tam bir cumbus, ozellikle sokak aralarindaki restoran/bufelerde taze taze pisen yemekleri kacirmayin! Markette dolasirken Hong Kong Belediyesi'nin bu pazari -ve HK'un daha pek cok islak pazarini -hijyenik endiselerle kapatmayi, tezgahlari da daha modern dedikleri kapali alanlara tasimayi dusundugunu ogrendik. Hem esnaf hem de halk bu durumdan hic hosnut degil (ben de degilim!) HK'da yasayan yabancilar Graham pazarinin kapanmasini onlemek icin bir web sitesi ve imza kampanyasi baslatmislar...maksat Hong Kong'un kulturel tarihinde cok onemli yer tutan bu esnaf pazarlarini yasatmak ve kapatilmalarini onlemek. http://www.savethestreetmarket.com/

* Dim Sum! Iste Hong Kong'a gidis sebebim! Sehirde sayisiz dim sum restorani var. Bazilari cok cok iyi: Luk Yu, Lin Heung, City Hall Maxim's gibi...Dim Sum'in en taze oldugu zamanlar sabah saatleri. Ozellikle haftasonlari Hong Kong'lular restoranlarin onunde kuyruklar olusturuyor. Bu zamanlarda yer bulmak zor ama beklemeye deger. Dim Sum, Cincede "kalbe yakin olan" demekmis. Porsiyonlarin kucuklugu bir seferde pek cok cesidi tatmanizi sagliyor...bir nevi meze gibi. Onlarca dim sum cesidi var. Cogu bambudan yapilmis kucuk basketlerin icerisinde servis ediliyor. Geleneksel bir dim sum restoraninda bu bambu sepetler ustuste konarak bir el arabasina yukleniyor ve restoranin icerisinde gezdiriliyor. Sizde masanizin yanindan gecerken sunu bunu isterim diyerekten isaret ediyorsunuz. Hong Kong'a gitmeden once Dim Sum cesitlerini ogrenmek akillica olur zira Cinliler bu ne? peki ya bu? peki bu o zaman bu? gibi sorulariniza sadece Cince homurdanarak karsilik vereceklerdir. Adamlari ugrastirmayin lutfen...su sitedeki bilgileri ogrenip gidin! :)http://www.discoverhongkong.com/eng/gourmet/dimsum/index.jhtml

* Gece Kawloon sahilinden binlerce insanla birlikte Central tarafinin skyline manzarasini izlemek. Tam 8'de baslayan isik sovu gorulmeye deger. Ustelik arada fal da baktirabilsiniz! Nerede demeyin, onlar sizi sahilde mutlaka bulacaklardir...

* Sehir merkezinden uzaklasmak. Hong Kong kesinlikle Kawloon ve Central'dan ibaret degil. Gezi boyunca yedigimiz en guzel aksam yemeklerinden birisini North Point denilen mahallede; insanin icine girmeye urkecegi kapali otopark gorunumlu bir sebze halinin ust katindaki yemekhane kilikli yerde yedik. Hong Kong'da en guzel vakit gecirdigimiz yer burasi oldu. Cinli olmayan tek musteri bizdik ve Ingilizce bilen kimse de yoktu. Bu nefis deneyimi ayrica anlatacagim...kisadan hisse: harita elinizde olsun, kesfedilecek yerlerin siniri yok...

Yeme-Icme onerileri:

Luk Yu Teahouse - Burasinin sehrin en iyi dim sum restoranlarindan birisi oldugunu okumustum ama asil ununu garsonlarinin huysuzluguna borclu oldugunu yaziyordu cogu kitap. Hong Kong'un leziz yemekleriyle taninan pek cok esnaf lokantasi gibi Luk Yu da Hong Kong'lulari agirlamayi turistleri agirlamaya tercih ediyor. Cok kisa bir sure oncesine kadar Ingilizce menuleri dahi yokmus ve turistlere restoranin en kiyida kosede kalan masasi verilirmis. Simdilerde bir Ingilizce menuleri var ama Cince menunun yanlizca bir kismini iceriyor. Biz bu bilgilerle kapidan cevrilme ihtimaline ragmen ilk Luk Yu'ya gittik. Kapidan adimimizi atar atmaz sef garson yanimiza kostu(!) ve bagris cagris (!) bizi disari cikardi...Hong Kong'un ortasinda tam anlamiyla ikimize de kal geldi :) neler oluyordu? Yok artik, turistleri gorur gormez kapidan mi ceviriyorlardi artik! Allah'tan sok cabuk atlatildi ve kapi gorevlisi bir iki kelime Ingilizceyle 'sef garson sizi yer olmadigindan ust kata gonderiyor' dedi. Baris'la bir yandan soylenerek bir yandan da kovulduk yahu diye gulerek yukari ciktik. Sonrasinda hersey yolunda gitti ve kendimize harika bir dim sum ziyafeti cektik. Yedigimiz her sey tek kelimeyle harikaydi. Luk Yu'nun butun ovguleri sonuna kadar hakettigine karar verdik. Yumusacik pork bun'lar, karidesli wonton corbasi, cesit cesit dumplingler, tavuklu mantarli citir cin borekleri, karides ve elmali citir borekler bizim tecrubeyle sabit onerilerimiz. (24 - 26 Stanley St. / iki kisi ortalama: 50USD)

Hutong - Ne yazsam bilmiyorum. Tek kelimeyle harika bir deneyim. Hani su unlu Hong Kong skyline'i diyordum ya Hutong onun en guzel izlenebilecegi yerlerden birisi cunku restoran Kawloon'daki gokdelenlerden birinin ust katinda ve asagidan yukariya 180 derece camla cevrili. Yemek yediginiz yerden direk Hong Kong korfezine bakiyorsunuz. Restoranin cok secenekli menusunde yemekler muhtesem. Spesiyallerin cogu Cin'in kuzeyinden. Ozellikle "de-boned crispy lamb (kemiginden ayrilmis citir kuzu) bagimlilik yaratabilir. Ayrica denediklerimiz: "Bamboo clams steeped in Chinese rose wine and chili sauce" (Cin sarabina yatirilmis deniz istiridyesi) , "Scallops with fresh pomelo" (Pomelo - bir nevi buyuk greyfurt - ile servis yapilan yassi deniz istiridyesi) ve cok aci oldugundan sadece bir ucundan tadina bakabildigimiz "Crispy soft shell crab with Szechuan red pepper" (Szechuan biberiyle hazirlanmis yumusak kabuklu yengec). (28th floor- 1 peking road / iki kisi ortalama: 150USD)

Yung Kee - Lonely Planet der ki Hong Kong'lar yurt disindan misafirleri geldiginde onlari Yung Kee'de agirlarlarmis. Bunun en buyuk sebebi restoranin en unlu spesyali olan kizarmis kaz (roasted goose). Bu kaz oyle lezzetli oyle lezzetliymis ki Asya'daki kus gribi doneminde kaz ve tavuk urunlerini menusunden 6 ay boyunca kaldiran Yung Kee, kizarmis kaz'i tekrar menuye eklediginde kapisinda 2 saatlik kuyruk olusmus. Bunca ovguyu isittikten sonra pazar ogle yemegi saatinde Yung Kee'nin kapisindaydik. Rezervasyonumuz yoktu ve restoran tiklim tiklimdi, yine de 5 dakikadan fazla bekletilmedik. Kizarmis kaz disinda - bu arada bu yemegin soguga yakin servis yapildigini ogrendik - ununu Anthony Bourdain'in "No Reservations"inda duydugumuz "barbequed suckling pig" ve yine dim sum seceneklerinden "pork buns" (bazi yemek isimlerini Turkceye cevirmekte biraz gucluk cektigimi farketmissinizdir ama domuz etinden pufidik borek gibi bir sey oluyor sanirim. :) ve son olarak da karidesli yumusak borekcikler aldik. Tatli olarak da m-u-h-t-e-s-e-m! mango puding! (32-40 Wellington Street/iki kisi: 60USD)

Tung Bo - Eger bugun Hong Kong'da tek bir ogun hakkim olsa secimimi Tung Bo'dan yana kullanirim. Burayi kesfedis hikayemizi bir sonraki yaziya sakliyorum :)

Okuma onerileri:

World Food - Hong Kong (HK uzerine favori kitabim)
Lonely Planet - Hong Kong Encounter
Wallpaper City Guides - HK
Luxe City Guides - HK

- yazinin resimlerini buyutmek isterseniz uzerlerine tiklamaniz yeterli -

7 comments:

  1. Devamini dort gozle bekliyorum gezinin.

    Dim sum onerilerini okuyunca aklima geldi: Vancouver'da en iyi dim sum, daha dogrusu eggtart nerededir peki? Homestayim beni Hastings'deki Pink Pearl restoran'a dim sum'a goturmustu, ki en iyi eggtart orada yapiliyormus. Peter'in ailesi de Hong Konglu'ydu bu arada :) Yolunuz duserse tavsiye ederim.

    Selamlar,
    Hilal

    ReplyDelete
  2. merhaba hilal...pink pearl'in dim sum'ini biz de denemistik...ama sanirim Vancouver'da en guzel dim sum downtown sahildeki Imperial Chinese. Mutlaka denemeni tavsiye ederim. Ozellikle muzlu karidesli borekcikleri harika!

    sevgiler,
    duygu

    ReplyDelete
  3. Teşekkürler paylaştıkların için. Benim de oralara gidesim var, kısmet, inşallah seneye, yahut ondan sonra, kimbilir?

    ReplyDelete
  4. yazınızı çok beğendim
    hk hakkında merak ettiğim birçok soruya cvp buldum
    yalnız hangi hava yolları
    ve gümrük sorunu (alışverişi çok severimde) hakkında ayrıntılı bilgi vermeyi unutmuşsunuz :)

    emeğinize sağlık

    ReplyDelete
  5. Merhaba Ismail. Biz Vancouver-Hong Kong ucusunu Cathay Pacific'le yaptik. Istanbul'dan THY dahil pek cok havayolunun HK'a direk ucusu oldugunu tahmin ediyorum. Gumruk sorunu derken?? :) Biz cok fazla alisveris yapmadik ve acikcasi Istanbul gumrugunun ne kadar siki olup olmadigini cok iyi bilmiyorum ama tabi oyle uc bes bavulla varirsan kontrol etmek isteyebilirler...dikkatli olmakta fayda var.

    duygu

    ReplyDelete
  6. cok guzel bir sayfa olmus,okumasi cok keyifli,.Benim gibi suan oralara gidemeyen arkadaslar icin faydali bir sayfa ,gitmis kadar oluyoruz;)sevgiyle

    ReplyDelete
  7. cok tesekkur ederim..bu gezinin devamini da yazacagim ilk firsatta :)

    ReplyDelete