Monday, May 4, 2009

Tatli Limonlu ve Parmak Patatesli Tavuk

Hangi arada Mayis ayina geldik hic anlamadim?!

Yaz misali havalarin etkisiyle sehir civil civil...Sokaklar rengarenk acan ciceklerle mis gibi kokuyor...Gunde uc dort kez kisa yuruyusler zihni acarmis bahanesiyle disari atiyorum kendimi, hic kapali yerlerde durasim yok. Boyle hisseden bir ben olmasam gerek ki bizim evin hemen yanindaki Kits plajinda igne atsan dusecek yeri yok...Kumsal, cimler, banklar, parklar sabah aksam tiklim tiklim. Herkez ortusunu sermis bir guzel yayilmis ya kitap okuyor, ya piknik yapiyor ya da uyukluyor... Ekonomik krizden bir hayli etkilenen piyasada is arayanlar bile laptoplarini kapip sahile geliyorlar...Plajda ortusunun bir ucunda bilgisayari, diger tarafta dokumanlari, not defteriyle takim elbiseli calisanlar bile gordum gecen hafta...Vancouver'in yasam ve calisma sartlari acisindan dunyanin 4., Kuzey Amerika'nin 1. sehri secilmesine sasmamak gerek bu durumda.

Gocebe'ye uzunca bir suredir yemek denemelerimi yazmadigimi farkettim. Oysa ki bu sene, ocak'ta ciktigimiz son seyahatten bu yana hep sehirde oldugumdan mutfakta hic gecirmedigim kadar cok vakit gecirdim. Tabi her zaman denedigim tarifleri bir yere not alma imkanim olmadi, hele is yemegin fotografini cekmeye geldiginde - bir de o an karnimiz gurulduyorsa :) ben tripodu kurana kadar gececek zamani bile bazen beklemek zor geliyor. Iste butun bu zorluklar (!) arasinda kendini kurtaran tariflerden birisi:

Tatli limonlu ve parmak patatesli tavuk
(Chicken with meyer lemons and fingerling potatoes)

Malzemeler:

1 butun organik tavuk (yaklasik 2 kilo)
1 cay bardagi tuz
4 corba kasigi seker
1 cay bardagi zeytinyagi
1 corba kasigi bal
4 adet tatli limon (yurt disinda yasayanlar: meyer lemon ~ bulamazsaniz normal limon da olur)
4-5 domates (kabuklari soyulmus)
10 adet siyah zeytin
10 ader kucuk/parmak patates (fingerling potatoes)
tuz, kekik, karabiber, kirmizi biber

Tavugun pistikten sonra daha yumusak olmasi icin: Genis bir tencerenin icine soguk suyu, tuzu ve sekeri koyun, karistirin. Tavugu icine yerlestirin, gerekirse ustune soguk su ekleyin - su tavugun boyunu bir parmak gecmeli. Buzdolabina koyun ve en az 2-3 saat bekletin. Eger vaktiniz varsa bu yontemi uygulamanizi oneririm, tavugun etinin korpe ve yumusacik olmasini sagliyor.

- Firini 210C / 425 F'a getirin. Patatesleri 5 dakika haslayin (parboiling), suzun, uzunlamasina ikiye bolup bir kapta az zeytinyagi, kekik, tuz ve karabiberle karistirin. Bu karisimi tavugu pisireceginiz firin kabinin kenarlarina dagitin. (tavuk ortaya patatesler yanina gelecek sekilde)
- Buzdolabindaki tavugu tencereden alip suyunu suzdukten sonra bir bicak yardimiyda gogus derisini iki yandan azicik kesin ve parmaklarinizla iterek derinin altina incecik dilimlediginiz 1 limonu yerlestirin. 2 limonu dorde bolerek tavugun gogus alti boslugundan iceri doldurun.
- Marine icin kalan 1 limonun suyunu, zeytinyagi, bal ve kekikle karistirin. Tavugu patateslerin ortasina yerlestirin uzerine marineyi bosaltin ve gerekirse bir firca yardimiyla iyice yayin.
- Domatesleri dilimleyin, zeytinlerle birlikte firin kabina patateslerin arasina yerlestirin.
- Onceden isinmis 210C/425F firinda 45 dakika pisirin Daha sonra firinin isisini 180C/350F'a dusurun ve 45 dakika daha pisirin. (Pisirme suresi tavugun buyuklugune gore degisebilir. 1 saatten sonra ara ara pistigine emin olana kadar kontrol ederilirsiniz. Pilicler genelde 30dk+25dk'da pisiyorlar)
- Tavugu firindan cikardiktan sonra en az 10 dk dinlendirin ve servis yapin.

No comments:

Post a Comment