Sunday, September 30, 2007

Nereden Baslasam?

Uzunca bir suredir ha bugun ha yarin derken gocebe'yi cok ihmal ettim biliyorum. O kadar cok sey birikti ki bu arada..Yazmayi dusunduklerimi not aldigim defterim doldukca ben daha da erteledim ve simdi nereden baslamaliyim bilmiyorum...

Vancouver'da yaz bir gun icerisinde kisa calan bir sonbahara donustu..ne oldugumuzu sasirdik! Hava bir anda buz gibi oldu, muhtemelen onumuzdeki 9 ay boyunca devam edecek yagmurlar basladi, hava erkenden kararmaya basladi ve butun bunlarin hepsi bir kac gun icinde oldu... Havalar sogudukca evde gecirdigimiz zaman da artmaya basladi ve bu sayede ben de uzun zamandir ihmal ettigim mutfagima, izlenmeyi bekleyen filmlere ve bir yaz boyunca ilgisizlikten toz tutmus kutuphaneme geri dondum. Koskoca yaz boyunca sadece 4 kitap bitirebildigimi itiraf ediyorum :( Saatci Bayiri (Ayca Sen), 1984 (G. Orwell), The Devil and Miss Prym (P. Coelho) ve Pamuk'un Yeni Hayat'ini - kitabi satin aldiktan tam 6 sene sonra - okudum. Bunlarin arasinda en cok 1984'den etkilendim, uzunca bir sure elimden dusmedi kitap, baska seyler okurken bile arada sira yine ona donup icinden parcalar okudum...bir yuz kisiye bu kitabi hemen okumalari gerektigini anlattim vs vs...

Yaz boyle verimsiz gecince sonbahar ve kistan cok seyler bekler oldum. Istanbul'dan bana gonderilen ve henuz kapaklarini dahi acmadigim kitaplari ustuste koysam belime kadar gelirler sanirim...onlari bitirmeden yeni bir kitap almamakta kararliyim!

Disarida sakir sakir yagmur yagarken yaz basinda gittigimiz San Francisco ve Napa gezilerimizden ya da Guliz buradayken Sooke'da gecirdigimiz o nefis (ve cok leziz) geceden bahsetmek icimden gelmiyor...Bunlari bir sonraki sefere erteleyip dun gece ilk defa denedigim bir tarifi yazayim bari...bu yemek buz gibi bir havada bir sise kirmizi sarap ve yaninda ince saz'in "mazi kalbimde bir yaradir" albumuyle birlikte tavsiye edilir...birinden biri eksik olursa sonuctan sorumluluk kabul edilmez ona gore :)

Roast Beef

* 1,5 kilo butun bonfile (kasabiniza eti firinda butun olarak pisireceginizi soylerseniz size uygun bir parca hazirlayacaktir - rozbif yapacaginizi da soyleyebilirsiniz)
* zeytin yagi
*patates - iri parcalara dogranmis, mantar, kucuk sogan (pearl onion), 7-8 dis sarimsak (kabuguyla), havuc (ben kucuk havuclari butun olarak koydum.
*biberiye (eti kaplamak icin)
*taze kekik, kirmizi, kara biber (taze cekilmis)

Hazirlanisi - Butun bonfilenizi biberiyeyle kaplayin, zeytin yagiyla ovup 20 dk dinlendirin. Bu arada sebzelerinizi hazirlayin ve firin kabina yayip zeytin yagi kirmizi ve karabilerle ovun. firin kabinin ortasinda bosluk acip eitinizi yerlestirin ve ustune taze kekik serpistirin. Onceden 200 derecede isitilmis firinda kilo basina 30 dakika, yani etiniz 1.5 kiloyla 45 dakika pisirin...Biz eti kenarlari kizarmis ama ortasi tam pismemis sevdigimizden 45 dakika pisirmek bizim icin yeterliydi, pisirme suresini damak tadiniza gore uzatabilirsiniz. firindan ciktiktan sonra ustunu aluminyum folyoyla kapatip eti 10 dakika dinlendirin...
fotograflar: baris unal

3 comments:

  1. 1984'u ben de daha bu sene, bir arkadasimin tavsiyesi uzerine okudum, ayni hislerle doldum. Brazil filmini de oneririm.
    Havalarin o kadar cabuk degismesi uzucu. Belki bir gun oraya tasiniriz diyoruz, ama buranin havasi (Los Angeles) cok simartti. :)

    ReplyDelete
  2. Süper bir tarif.İlk fırsatta iftara misafir çağırılacak ve denenecek...

    ReplyDelete
  3. Gocebe, New York'ta hala hav degismedi desem.. yazliklar bir turlu kalkmiyor.. yanlis anlama sikayet ediyor degilim ama sanirim aliskin olmadigimiz icin, hala yanimizda yedekten ceket bulunduruyoruz.

    Senin yazini okuyunca, ben de kitapligimla ilgilenecegim gunleri bekler oldum.. Turkiye'den bir valiz kitap ile gelince , kutuphanem nereye ugradigina sasirdi

    ReplyDelete