Monday, February 23, 2009

Kitap Onerileri

Son haftalarda en son lise yillarinda okudugum hizda kitap okumaya basladim. Ise bir sure ara vermenin en guzel tarafi bu olsa gerek. Yakin bir zamanda yeniden kosusturmaya, sabahtan aksama kadar evin disinda olmaya ve beni mutlu eden tum aktiviteleri: kitap okumayi, film izlemeyi, uzun yuruyuslere cikmayi, gazeteleri takip etmeyi, yemek denemelerini ancak isten geri kalan zamanlarda yapmaya baslayacagimi biliyorum. O yuzden bugunleri iyi degerlendirmek gerek.



En son okudugum iki kitabi gocebe'ye de yazmak istedim...Ilki Ahmet Insel - Umit Kivanc'in Birikim yayinlari guncel brosurler serisinden cikan "Ergenekon'a gelmeden...Turkiye'de devlet zihniyeti" isimli calismalari. Kitabin arka kapak yazisindan alintiyla yazarlarin umudu: "...kendini devletin sahibi gorenlerin haksiz ayricaliklarinin yok edilmesi ve toplumu devletin etrafinda topyekun seferber etme amacli totaliter egilimli zihniyetlerden kurtulabilmek. Ve boylece, ekonomik ve toplumsal adaletsizlikleri gidermek icin ugrasanlarin onunde yepyeni bir ufkun acilmasi" Kitap daha onsozunden okuyucuyu icine cekiyor ve bizi alistigimiz dusunce paterninden biz istesek de istemesek de cikartiyor. Cok carpici, zaman zaman isyan ettirici...benim fikrimce okunmasi gerek sart. Herkese tavsiye ederim...

Ikinci onerim Nese Duzel'in "Hesaplasma"si.

Nese Duzel 1995'den bu yana biz okurlarina roportaj yazarliginin en carpici orneklerini sunuyor. Ben kendisini Yeni Yuzyil'dan beri takip ediyorum. Daha sonra Radikal'de, simdi de Taraf'ta surdurdugu Pazartesi Konusmalari'ndan secmeleri topladigi kitabi "Hesaplasma" bence iletisim universitelerinde ders kitabi olarak okutulmali! Kitabi okurken sadece bir roportaja nasil hazirlanilmasi gerektigini degil, ama iyi bir roportaj yazarinin fikirlerini en begenmediginiz - hatta karsisinda durdugunuz kisilikleri bile size nasil buyuk bir hevesle, nasil bitmesin-bu-kitap-ne-olur-bitmesin duygusuyla okutabildigini de farkediyorsunuz. Enfes bir calisma, bir fikirler haritasi, uzerinde saatlerce tartisabileceginiz konular....kacirmayin derim!

Unutmadan bir oneri daha! Bir ay once film cikisi kosturaraktan edindigimiz Slumdog Millionaire filminin muzikleri tek kelimeyle harika. Film dun gece Oscar'lari supurerek hatiri sayilir bir basari elde etti...Kuzey Amerika dagitimcisi bulamamis, Toronto Film Festivalindeki basarisi olmasa neredeyse direk video'ya gidecek bir bagimsiz film icin cok buyuk basari...Sinemanin en zeki orneklerinden biri sayilmasa da goruntuler, oyunculuk ve muzikler filmi keyifle izletiyor...Soundtrack'i edinirseniz dun Oscar'i da kapan Jai Ho ve Latika's Theme parcalarina dikkat!

No comments:

Post a Comment