Sunday, March 25, 2007

Tokyo Notlari 1: Tsukiji

Bu sene kesfettigim en heyecan verici sehir oldu Tokyo...dondugumden beri dilimden dusmuyor...Japonya soyle, Tokyo boyle diye...mumkun olsa her sene gitmek istiyorum ve simdiden Baris'in basinda dolanmaya basladim bile :)

Yazacak epey konu var aklimda ama cok uzatmayip, en cok etkilendiklerimden kisa bir ozet yapmaya calisacagim. Uzun lafin kisasinda da asil - ustune basarak - belirtmek istedigim Tokyo'yu ve Kyoto'yu gez-gor listenizin basina rahatlikla koyabileceginiz...

Vancouver'dan Cumartesi oglen yola cikmama ragmen aramizdaki 17 saatlik fark yuzunden Tokyo'ya Pazar aksamustu 3'de vardim. Uluslararasi havaalani sehre epey uzak (otobusle 1,5 saat) oldugundan otele vardigimda aksam olmustu. Aksam yemegi icin herkezin dakikada bi bardak Asahi bira tukettigi feci dumanalti bir lokal meze evinde (ya da meyhane de denebilir) uzunca bir suredir Tokyo'da yasayan sirket arkadaslarimla bulustuk. Yeme icme sohbet derken gece 12 gibi otele dondugumde bi gram olsun uykum yoktu. Bundan iyi firsat mi olur diyerek biraz gozlerimi dinlendirip sabah 5 gibi hazirlandim ve dunyanin en buyuk balik haline dogru yola ciktim.

Tsukiji balik marketi sabah 5 ile 8 arasinda acik; ancak 8'e kalirsaniz balik namina bir sey bulamayabilirsiniz. Sehrin dort bir yanindan balik satanlar, baligi tutanlarla bir araya gelip sıkı pazarliklara girisiyorlar. Hedef en kaliteli baligi en uygun fiyata satin almak. Hemen belirteyim en buyuk ilgi dunyanin en lezzetli ton baliklarina...Satis islemleri acik arttirma yontemiyle yapiliyor ve sabah 5'de basliyor. Bu markete gitmeyi olmazsa olmaz kilan bu acik arttirma, hesap-kitap gozlemleri kadar omru hayatinizda bir arada goremeyebileceginiz birbirinden degisik deniz yaratiklari. Aklinizi gelen gelmeyen denizden cikan hersey burada: tek bir kirpiginiz - saka yapmiyorum - buyuklugundeki baliklardan, devasal ton baliklarina, rengarenk ahtapotlardan, deniz kestanelerine, cesit cesit, boy boy karideslerden kocaman balon baliklarina..ve daha ismini bilemedigim nicelerine...kurutulmus - canli, donmus - taze, dilimlenmis - butun halinde binlerce binlerce balik...

Burada gezerken bu marketin ziyaretcilere cok alisik olmadigini ve en onemlisi de endustriyel bir alanda oldugunuzu unutmamakta fayda var...Herkes kisitli bir zaman icerisinde alisverisini yapip baliklarini araclarina tasima derdinde oldugundan marketi dolasirken, hele de oldugunuz yerde durmaniz gerekiyorsa (resim cekmek icin) mumkun oldugunca cevrede is gorenlere saygili olmak gerekiyor. Cunku tarihi bir semtte kurulu bu pazarda yuzlerce balikci tezgahi kurulu ve gecis saglayan tezgah aralari oldukca dar.

Burada durup markette en cok ozen gosterilen, uzerine en cok titrenen baliktan: ton baligindan soz etmek istiyorum. Cig yendiginde pismisiyle kiyaslanamayacak kadar lezzetli bu baligin en leziz kabul edilen cinsi halin en pahali baligiydi. Bu arada bir kucuk not: ilgili birimlerden ogrendigim kadariyla ton baliginin kalitesi en dusuk olaninin hem de en lezzetsiz kisimlari konserve yapimina gidermis. Konserve ton baligina tad versin diye turlu katki maddeleri kullanilirmis cogu uretici firmada...Okyanusun derinlerinde yakalanan bu devasal baliklar, balik haline getirildiklerinde halin en bilgili, en tecrubeli kisilerine teslim ediliyor. Baligin en kiymetli kisimlarini ayirmak ve alicilara sunmak bu kisilerin sorumlulugunda. Olanca yogunluklarina ragmen asagidaki resimleri cekmeme izin verdikleri icin kendimi sansli hissediyorum.


*Temizlenme sirasi bekleyen baliklar


* Usta ellerce, ciraklarin yardimiyla ozenle ve yavas yavas kesiliyor



*Ayrilan parca alicilar tarafindan incelenmek uzere isigin altina yerlestiriliyor.

*Kalan baligin kemigi siyriliyor ve cikan parcalar lezzetli sashimi parcalari olarak satisa hazirlaniyor. Ama baligin asil degerli kisimlari butun olarak korunuyor. Asagidaki resimde de goreceginiz gibi her bir parcanin ayri fiyatlandirmasi var..Baligin o muhtemem rengine ayrica dikkat! Sabah 7 gibi markette isler agirlasti ve tezgahlar yavas yavas kapanmaya basladi...ben de gununu tamamlayan market esnafini takip ederek, halin icindeki kahvalti salonlarindan birine gittim. Menude tek bir secenek vardi: SUSHI ve yaninda ASAHI bira! :)

7 comments:

  1. Ne kadar şanslısınız,bende gidip görmek istiyorum dünyanın bütün şehirlerini.Tabi herşey imkanlar çerçevesinde.Sitenizi çok beğendim sık kullanılanlara ekliyorum.Sevgilerimle,

    ReplyDelete
  2. Selam, bloğununzu yeni keşfedip çok beğenenlerdenim. Anlatımınız çok güzel ve akıcı. Fotoğraflar da ayrı bir olay zaten. Tebrikler...
    Dilan

    ReplyDelete
  3. duygucum, gerçektende fotoğraflar ve anlatım tıpkı belgesel fotoğrafçılığı gibi olmuş tebrikler, devamını bekliyoruz;)

    ReplyDelete
  4. Bu ton baligi hikayesi beni cok uzdu Duygucum :( zira hamile oldugumu ogrendigimden beri surekli yedigim ton baliklarinin aslinda baligin en kotu kisimlari oldugunu ogrenmek hosuma gitmedi :) ama brukselde yasayinca insan, boyle guzel ve cesitli balik yeme sansi olmuyor..Haftaya Cuma turkiyede yicem insallah..yazinin devamini heyecanla bekliyorum..

    ReplyDelete
  5. Merhaba Duygu
    Resimler resimler tek kelimeyle muhtesem. Zevkle okudum.
    Sevgiler
    Eyuboglu'ndan Pinar

    ReplyDelete
  6. Tum yorumlar icin tesekkur ederim..yazinin devamini da ilk firsatta yazacagim.

    Burcu'cum yazida belirttigim kisim isin sadece lezzetle ilgili bolumu ama sadece bilgin olsun diye soyluyorum, sen dogrulugunu doktoruna danisirsin, Kanada'da hamilelere ve kucuk cocuklara ton baligi tavsiye edilmiyor..hatta bu dedigim kulaktan dolma bir bilgi de degil..super marketlere gittiginde balik reyonlarinda ton baliginin bahsettigim kisilere onerilmedigi kucuk kitapciklarda, brosurlerde yaziyor...oysa ki turkiye'de reklamlar hatirliyorum cocugunuzun zihinsel gelisimi icin ton baligi yedirin vs diyen ama burada durum boyle..haberin olsun..dedigim gibi belki buradakilerin cinsiyle ilgilidir sen yine de doktoruna sorarsin..baliktaki civa oraniyla ilgiliydi yanlis hatirlamiyorsam hadise..

    duygu

    ReplyDelete
  7. bir an National Geographic okuyorum sandım...
    .)

    ReplyDelete