Saturday, October 15, 2005

Mazeretim var!

Eveeet, 2 haftadir blog yazilarima ara vermistim..ama mazeretim var..kendimizi son iki haftadir sehri etkisi altina alan film festivaline kaptirmistik ailecek..sabah ise git sonra alelacele filme kostur..sonra eve git uyu..ertesi gun yine ayni.. ama nefis filmler izledik..dun festivalin son gunuydu..ilgilenenler icin cok kisaca ozet gecmek istiyorum, cunku tahmin ediyorum ki benim son iki haftadir izlediklerimin bir kismini Nisan ayinda Istanbul film festivalinde yakalamaniz mumkun..gecen sene oyle olmustu..Ekim'de burada izlediklerimin bir cogunu tatil icin geldigimde Istanbul festivalinin programinda gormustum.

bu sene secimlerimizi daha cok belgeseller uzerinde kullandik..cunku uzun metraj filmlerin bir cogu festival sonrasinda ya gosterime girme sansi buluyorlar ya da bir sekilde dvdlerine ulasma sansimiz oluyor. Belgesellerin ise eger cok saglam bir yapimci yoksa arkalarinda pek gosterim sanslari olmuyor, aralarindan bir kac sansli yapim televizyonlara satiliyor ama onlar da benim asil favorilerim olan bagimsiz ya da dusuk butceli filmler degiller.

Izledigimiz film/belgesellerden en favori 3 yapim:

One Day in Europe -
yonetmen: Hannes Stohr

"4 cities, 8 languages and a wave of robberies on the day of soccer’s Champion’s League final. Welcome to Europe!"*

Iste TAM bizlik bir film..konusu zaten fazla soze gerek birakmiyor..Sampiyonlar ligi finalinin oynandigi gun..Avrupa'nin 4 buyuk sehrinde nefesler tutulmus herkez maca endekslenmis! Macin oynandigi Moskova, Ispanyol taraftarlarini temsil eden minik ispanyol kasabasi Santiago de Compostela, Berlin Turk mahallesi ve tabi ki Istanbul sokaklari! Filmin asil basrol oyunculari GALATASARAY ve Deportivo La Coruña taraftarlari...Mac heyecani tum sehirleri sarmisken o arada 4 ulkenin karakollarinda yasananlar...Filmi cok keyifle izliyorsunuz..hayatin basit akisinda gunluk olaylara tebessum ederken sahip oldugunuz kultur gozunuzde degerleniyor..ozellikle istanbul'daki mahalle karakolu, polis muduru sanki kapi komsunuzmus gibi tanidik..icinizden umarim bin yillar gecer ama bizi biz yapan bazi seyler degismez demek geliyor...



Bu film gecen sene Istanbul Film Festivalinde gosterildi..Izlediyseniz ne guzel..kacirdiysaniz umarim dvdsini bulabilirsiniz..ozellikle Turk ve Rus polis memurlari arasindaki farki gozlemlemek icin bile pesinde kosmaya deger :o)

Filmin reklami icin tiklayin!

* 4 sehir, 8 farkli dil ve bir suc dalgasi..hepsi de Sampiyonlar Ligi final gununde...Avrupa'ya hosgeldiniz!


State of Fear -
yonetmen:Pamela Yates

Belgesel Peru'nun son 20 senesine damgasini vurmus, 70.000 sivilin olumune, binlercesinin sakat kalmasina, ulkede yasayan halklarin kimliklere bolunmesine neden olmus ic savas yillarini, terorizmi ve ordu darbelerini sebep sonuc iliskileriyle inceliyor..Filmi bastan sona agziniz acik izliyorsunuz, arada sirada burasi gercekten Peru mu diyorsunuz cunku tum olaylar Turkiye'nin tarihiyle, yasadiklarimizla (ya da bize yasatilanlarla mi demek gerek?!?) birebir ortusuyor..


Filmin ortaya koydugu gercekler o kadar bizden ki dunyanin iki ucunda iki farkli kultur ve gecmise sahip Turkiye ve Peru'yu bu ortak gecmiste ne birlestiriyor diye dusunuyorsunuz. Filmin sonunda yapimcilardan biriyle biraz sohbet etme imkanimiz oldu..sorularimiza aldigimiz yanitlardan ulkelerin aslinda kendi politikalari olmadigini sanki dunyanin tum gucsuz devletlerinin onlar adina yazilan bir yazgiyi takip ettiklerine inandim..tabi ki bu yazgiyi yazan buyuk devleti tahmin etmek cok guc degil. Bu filmi bir sekilde bulun ve izleyin! Turkiye tarihine bakis aciniz degisecek..Kendinizi kukla gibi hissedeceksiniz..ama sanirim arada sirada en azindan ne oldugumuzu hatirlamakta fayda var!

Fateless -
yonetmen: Lajos Koltai

Iste enfes bir 2. Dunya savasi filmi..Ustelik de filmin basrol oyuncusu Marcell Nagy'nin muhtesem bir performansla canlandirdigi Imre Kertesz'in gercek yasam oykusu..hemen eklemekte fayda var ki Imre Kertesz yazdigi bu otobiyografiyle 2002 yilinda Nobel odulune layik goruldu..henuz 14 yasindayken toplama kampina gonderilen Gyorgy'nin gozunden hayat.



Bu filme bilet alirken tereddutteydim cunku senelerdir Holocuast (Yahudi soykirimi) filmlerinden hep hayalkirikligi ile cikiyorum..Hep ayni seyler diyorum filmi izlerken hep ayni bakis acisi o yuzden mesela Schidler'in Listesini seneler sonra izleme imkani buldugumda yarim birakmistim (filmi cok begenen annem ve arkadaslarimin inanamaz bakislarina ragmen) hep ayni konu hep ayni islenis bana coook sikici geliyor..iste o yuzden gectigimiz senelerde oynayan Polanski'nin Piyanist'ini izledigim en iyi holocuast filmi olarak degerlendiririm..benim icin Fateless da oyle..son derece yalin..son derece carpici..ozellikle de Marcell Nagy inanilmaz bir yetenek..(kucucuk yasina ragmen degme oyuncularla yarisir kanimca) Bu film tahminimce Istanbul'da gosterime girer..umarim kacirmazsiniz..simdiden iyi seyirler :)

* resimler VIFF ve IMDB'den!

4 comments:

  1. Bak guzelim birincisi soccer degil futbol football!!! Siz amerika kitasindakiler soccer diyebilirsiniz ama gercekte futboldur..Elle oynanan spore kalkin football diyin sonra karismasin diye gercek footballa soccer diyin!!Yok yeeee!!(Bu arada goal diye bi film geldi buraya cok tatli bi film ama ne senin ilgini ceker ne de kocanin!! Niye yazdim o zaman buraya bilmiyorum..Bu konulara girmeyeeelim, olay bitmistir buyutmeyelim..) Ya burada resmen film kitligi var..Kendime gore film bulamiyorum boyle sevkle gideyim de izliiim sinemada dedigim bi film yok yaw..Bu filmler hos gorunuyor..Sen benim zevkimi biliyosun nasil bana uyar mi?(izle de gor be adam di mi :))
    Neyse opuyorum..Yasasin Turkiye Yasasin Koza'da Kebap..Hehehe :evil:

    Baris..

    ReplyDelete
  2. AAAAA bi de orada galatasarayi buyuk harflerle yazmissin hic yakimamis..SAMPIYON FENERBAHCE,her zaman ve her yerde..:)

    ReplyDelete
  3. tam ikimizin birlikte gidecegi film geldi buraya!!! Oliver Twist yeniden cekildi!!!bu seferkini polanski yonetmis basrolde de ben kingsley var..hangi rolde oldugunu tahmin ediyorsundur :) ve de acayip yakismis..simdi sensiz ayni tadi olur mu bariscim?? soyle bagira cagira OLLIVEEEER OLLIVEEERRR diyecektik ne guzel:( (bu arada benim favorim hala "I'd do anything" (fooor you, deeaaarr -tabi ki ingiliz sivesiyle -anythiinggg)

    ReplyDelete
  4. Yapma yaaaa...Bak hic haberim yoktu..E ben nasil seyretcem onu? Bensiz mi seyretcen?? Bohue :(( - Consider yourself at home, consider yourself one of the faaaamilyyy - ahh ahh..

    ReplyDelete