Monday, October 17, 2005

Cikolata Parcacikli Islak Kek

Sevgili annem bunca yil durdu durdu..ben vancouver'a tasindiktan sonra pastacilik okuluna yazildi...bu arada okul derken milli egitimin tam gun, tenefuslu, hoca gelince ayaga kalkmali sanat okulundan bahsediyorum..o yuzden kurs degil de okul ;) tabi simdi hem harikalar yaratiyor (zaten eli pek lezzetlidir) hem de isin puf noktalarini ogreniyor..soyledigine gore oyle cokmus ki bu pastacilikla ilgili bilinmeyenler!!!ornegin kullanilan yagdaki su orani lezzeti cok etkilermis..su orani en dusuk yagi kullanmak gerekirmis..sonra kek yaparken kivaminin tam olmasi bir de guzelce kabarmasi icin unu sabirsizca cok cok ya da bir anda degil bildiginiz corba kasigiyla azar azar eklemek karistikca yenisini eklemek en iyi sonucu verirmis...

simdilik onun onerilerini uygulamaya basit bilindik bir tarifle basladim..ama sonuc gercekten hem guzel hem de kivam olarak daha onceki keklerimden daha basarili oldu...

Cikolata Parcacikli Islak Kek -

malzemeler:
1,5 su bardagi seker
3 yumurta
1 cay bardagi sivi yag
1 su bardagi sut
200 gr un
1 paket kabartma tozu
3 yemek kasigi kakao
200 gr bitter cikolata*

- Once firini 150 dereceye ayarladim
- Sekerle yumurtayi mikserle 10-15 dk (isin puf noktasi bu surede) yogurt kivamina gelene kadar cirptim. Sonra mikseri kapatip karisima ilk once siviyagi sonra sutu ve son olarak da 3 yemek kasigi kakaoyu ekleyip tahta kasikla iyice birbirine yedirerek karistirdim. Sonra bitter cikolatayi minik minik kirip icine attim..yine soyle bir karistirdim sonra bu karisimdan 1 su bardagi ayirdim. Karisimin kalanina unu ve kabartma tozunu yemek kasigi ile bir bir dokerek iyice yedirdim..bu asamalarda hep tahta kasik kullandim..
- Yuvarlak kek kalibini (benim kullandiklarim kelepceli diye bilinen bir model-siddetle tavsiye ederim - cok pratik) ilk once hafif yagladim sonra unladim sonra ununu ters cevirerek iyice silktim.
- Unlu karisimi kaliba dokup keki onceden isittigim firinin orta hizasina oturttum. Sonra tam 50 dk sabrediyorsunuz ve merakiniza yenilmeyiop firinin kapagini hic mi hic acmiyorsunuz.
- 50 dk sonra keki aldim ve yine annemin onerisiyle parmagimla pisip pismedigini kontrol ettim..bu islem de cok basit kekin ustune parmaginizi hafifce bastirip cekin..parmaginizin izi yoksa kek pismistir :) pisen kekin uzerine ayirdigim 1 bardak karisimi doktum yine firina verdim tam 5 dk sonra geri cikardim..

Sonra da asagida goruldugu gibi hepbirlikte afiyetle yedik!!! Ozellikle Pazar gunu disarida hava feci yagmurluyken sicacik evimizde, bir yanimda uzun zamandir firsatini bulup okuyamadigim dergiler diger yanda haftalardir kutuphaneden gelmesini bekledigim Zuni Cafe Yemek kitabi, onumde taze kahve, nefis kekim..tam keyif oldu!


(*ben pastalarimda Lindt'in %70 yogunlugunda kakao iceren cikolatasini kullaniyorum - cok farkediyor...Lindt markasini bulamazsaniz bile olabildigince bu kakao oranina yakin bitter cikolata kullanmanizi oneririm)

11 comments:

  1. ama sabah sabah olmaz ki bu şimdi!!! hem de İstanbul'da da ayni şekilde yağmur varken ve bir pazar günü degilde yapılacak bir suru işin olduğu bir salı günündeyken bu yazi okunmaz ki :(((
    çok güzel olmuş çokkkkkk...

    ReplyDelete
  2. Duygu fotoğraflara bayıldım ve işte değil evimde olmak istedimmm :) Eline sağlık.

    ReplyDelete
  3. YA ORUCUM YAAA YAPILIR MI BU BEE YUH YANI!!! :(

    ReplyDelete
  4. İnanılmaz nefis gözüküyor. insanın canının istememsi imkansız gibi!....

    ReplyDelete
  5. Ya zaten kilo yüzünden Hande'nin "şahin" bakışları altında yemek yiyebiliyorum(muyum?) canım nasıl kek istedi şimdi yaa.Hande de bir pasta yaptı o da ıslatmış içindeki malzemeyi.Mükemmeldi.Eminim ki seninki de mükemmeldir.Yalnız ne komik değil mi artık yemek tarifleri olayına girmiş olmanız?Yani ne kadar iş güç olsanız da içinizde var bu yemek yapma zevki.Ve benim gibi adamlar için süper birşey bu yaw!!!
    Özledik seni!!Ne zaman gelicen?

    ReplyDelete
  6. Merhaba Duygu ;
    Annenin gittiği okul hakkında bilgi alabilir miyim? Sanırım okul İstanbul'da araştırdım ama bulamadım bilgi verirsen sevinirim. Hoşçakal

    ReplyDelete
  7. merhaba banu mesajini yeni okudum..bu okulun yeri bildigim kadariyla feneryolu isiklarindan (bagdat caddesi)hemen sahile dogru doner donmez..bugun konustugumuzda annemden okulun telefonunu isteyip en kisa zamanda sana yazacagim :)

    ReplyDelete
  8. Duygucum; ilgin için çok teşekkür ederim...

    ReplyDelete
  9. Merhaba Duygu, kız arkadaşımla benim için ıslak kek(en sevdiğim) tarifi ararken bir de baktım ki sen karşımıza çıktın. Eyüboğlu'nun tiyatrosunda beraberdik bi ara ama belki hatirlamayabilirsin. Önemli değil. tatlı(kekli)bir tesadüf oldu. Neyse, şimdi kekini yiyoruz afiyetle. Sana da teşekkür ediyoruz:) Eline sağlık..

    ReplyDelete
  10. afiyet olsun bulent! hangi sene veya hangi oyun oldugunu hatirliyor musun? Orcun da var miydi oyunda?

    d.

    ReplyDelete
  11. hmm, dur bi bakayım.. Orçun vardı. sanırım tiyatro katharsis diye bi gruptuk. oyun ismini hatırlayamadım ama t-shirt bastırıp giydirmişlerdi. sanırım 93/4'dü. birde seninle serviste dağcılık/börtü böcük muhabbeti yaptığımızı hatırlıyorum. daha ne diyim, balık hafızası var bende:)

    ReplyDelete