Wednesday, August 24, 2005

Yıkılmadım!

Eskiden Hilton'da çalışırken annemin bu muhteşem kekini yapmasını dört gözle beklerdim...yapar yapmaz da hemen 4 dilimini paketler (2 dilim benim, 2 dilim de nefis müdürüm Güliz için) işe götürürdüm..sabahları günün nasıl geçeceği üzerine tahminlerde bulunurken çayla birlikte ham hum yerdik..

Buraya taşındıktan sonra yapmayı hiç denemedim ta ki valide hanim yanıma gelene kadar..bir haftasonu Seattle'a yola çıkacakken annem bu kekinden yaptı ve yolda kahveyle götürdük... hmmm nefisti..NEFIS!!! kendi kendime bu kadar zamandır neden hiç denemediğimi düşünüp durdum. sonra denedim;

Sonuc FELAKET!!! felaket ötesi!!!

Kek oldu bir kaya..yani benden her sabah peynirli ekmeğini bekleyen martım Rodrigo'ya bile veremedim..o kadar kotu, hamur-taş karışımı bir şey oldu..Yine de bitanecik beyim Barış evliliğimizin akibetini düşünerek bir kaç dilim yemişti :)


akibetini bekleyen, sadık dostum "Rodrigo"

Sonra bu sabah yeniden cesaretimi topladım ve çoğu insanın gözünü kapatarak yapabileceği bu dünyanın en basit kek tarifini aylar sonra yeniden denedim..

Sonuç BERBAT!!! B-E-R-B-A-T!!

Bir öncekinden bile daha kötü oldu..Kuzenim Anıl ilk kurban olarak tadına baktı.."fena değil" derkenki suratını görmeliydiniz!!! Bir an moralim çok bozuldu..Yani dünyanın bulaşığını kirletmişim (2.kere) ona mi yanayım..yoksa kuzen kahvaltı için 2 saattir keki yapmamı bekliyor, sonuç feci ona mı yanayım..hayır suçu fırına da atamıyorum..çünkü annem de geldiğinde aynı fırında pişirmişti!!!

Yapacak bir şey yoktu..ya Japon çizgi filmlerindeki karakterler gibi gözyaşlarım havaya uçaraktan, bağıra bağıra ağlayacaktım ya da tekrar deneyecektim..
önce bulaşıkları yıkadım sonra tertemiz mutfakta yeniden giriştim işe..

Sonuç: SUPER!!! :o) :o)

Aynen annemin keki gibi oldu..o kadar kıvamında pişti ki tadına doyamadım, tam 3 dilim yedim!

Peki ilk seferler sorun neymiş?

Acı ama gerçek - sorun ne fırından, ne malzemeden ne de benden kaynaklanıyormus..Problem Kitchen Aid'deymiş!!! Meğersem malzemeler çok fazla karışıyormuş ve bu da kıvamını bozuyormuş...Son seferde el mikseri dahi kullanmadım..okudum üfledim(!) ve spatulayla giriştim...

yani kıssadan hisse, arada sırada teknolojiden uzak durmak iyidir :)

Annemin Tuzlu Keki:

Malzemeler:

3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı zeytinyağı
2,5 su bardağı elenmiş un
1 paket kabartma tozu
15-20 siyah zeytin
küçük bir kalıp beyaz peynir
15-20 ceviz (iri dövülmüş)
1 demet nane (veya dereotu)

Yumurtaları, yoğurdu ve zeytinyağını 1 dk telle çırptım. Unu ve kabartma tozunu ekleyip spatula yardımıyla iyice karıştırdım. İnce doğranmış nane yapraklarını, peyniri, zeytinleri ve cevizi ekleyip yine karıştırdım..yuvarlak (farketmez üçgen de olabilir) fırın kabının içini hafifçe yağlayıp hamuru boşalttım. 180 derecede onceden ısıtılmış fırında pişirdim...aşağı yukarı 45 dk sürdü ama bu süre fırına göre değişebilir- en iyisi diyelim ki üstü hafif renk aldığında ve içine batırdığınız bıçak temiz çıktığında pişmiş demektir.


böyleydi... böyle oldu...

Ben kekimi dün yaptığım şeftali reçeliyle birlikte, yanında da 1 bardak çayla yedim..nefis oldu :)

8 comments:

  1. annem karadenizlidir onun da böyle bir tarifi var. adına da gaygana diyor. naneli dereotlu bol yeşillikli tuzlu bir kek. nefis oluyor. bir ceviz koymuyor ama koyarsa da güzel olurmuş hani. elinize sağlık...

    ReplyDelete
  2. Canım tostum benim. Bben zaten senin günün birinde süper bir aşçı olacağını, o yemek kitaplarını sadece rafları süslesin diye almadığını biliyordum. Bende istiyorum yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  3. Bu arada şu isimsiz bendim. Yani Gözde

    ReplyDelete
  4. çok hoş anlatmışsın Duygu:)

    ReplyDelete
  5. dün benimde canim tuzlu cekti,bu tuzlu keki görüncede denemek istedim ve istememle baslamam bir oldu,sonra ya olmazsa diye düsündüm ama gecti cünkü coktan malzemeler karismisti. cünkü olmazsa bir daha deneyene kadar cesaret lazimdi ve o sirada arkadaslarimda geldi ve hep birlikta oturup yedik. tadi nasilmiydi, mükemmeldi.esimde arkadaslarimda cok begendiler ve bende bu tuzlu keki yapip onlarla yemekten büyük mutluluk duydum... bu kadar lezzetli olucani düsünmemistim ve en kisa zamanda recelinide denicem. peki sen diger recellerini yaptinmi?

    ReplyDelete
  6. sevgili esin,
    tarifi hemen denedigine cok sevindim :) gercekten de hem yapimi basit hem de lezzetli. Bu arada yaptigim recelden neredeyse hic kalmadi desem inanir misin? tabi biz barisla koca kavanozu bitirdigimizden degil :) sadece gelen herkez bi kucuk kavanozcuk aldi ve bizim recel 3-4 gunde bitiverdi simdi hafta sonu yeniden yapacagim..diger recelleri de henuz yapmadim ama yapar yapmaz yazarim
    sevgiler
    duygu

    ReplyDelete
  7. Canım ya, bayıldım azmine. Sonunda çözmüşsün hem de işi. Ben olsam ilk seferde bir kenara atardım tarifi. Ellerine sağlık.

    ReplyDelete
  8. gercektende basit ve bir okadarda lezzetliydi hem arkadslarimda lezzet konusunda yerken bunu devamli dile getirdiler.yapmaktan ve paylasmaktan öyle mutluluk duyuyorumki, ve buda recelin icin gecerli oldu galiba. simdi o recelin tadi dahada güzel oldu tabii geriye nekadar kaldiysa:)
    bende ona göre fazla yapiyimki geriye birazcikta olsa kalsin.
    sana kolay gelsin recel yapiminda umarim önceki recelin gibi güzel olur ama tadini kimse kesfetmezse sana kalir;)

    ReplyDelete