Tuesday, August 23, 2005

Kiler Hazırlığı

Uzun zamandır ha bugün ha yarın diye erteliyorum..sonra dün dedim ki biraz daha beklersen tüm yaz meyveleri bitecek..sen de bütün kış ev yapımı reçel diye sayıklayacaksın..tabi uzakta olunca babaanne, anneanne, anne gibi aile eşrafından düzenli olarak reçeller edinemiyorsun..o yüzden ben de dün gece yemekten sonra Barış'a, dünya komiği arkadaşımız Sezer'e ve bizi ziyarete gelen çıtır kuzenim Anıl'a kesin bir dille "bu akşam evdeyim - reçel yapacağım" dedim.

Tabi bu ilk reçelim..o yüzden bütün yaz meyvelerini aynı anda yapmaktansa ilk olarak Şeftali ile başladım...Şeftalileri evin köşesindeki manavdan aldım - yiyecek alışverişi konusunda Barış'la felsefemiz lokal ürünler tüketmek..köşemizdeki manav bu konuda pek çok büyük süpermarketten daha güzel..büyük marketlerin çoğunda Amerika'dan ithal meyveler bulunuyor ve nedense BC (yani British Columbia) eyaletinin ürünleri oldukça pahalı! ama Barış da ben de mumkun olduğunca lokal tarımcılığa destek vermeye çalışıyoruz..tabi bir de bütçe yettikçe organik ürünler tüketmeye..

Neyse biz reçele dönelim..Şeftali Reçeli tarifi için "Sevim Tanör Hoca'nın Yemek Kitabı"ndan yararlandım..Oldukça sevdiğim bir kitap, Oğlak Yayınlarından çıkar çıkmaz almıştım..herkeze de tavsiye ederim..gerçi reçel yapımı oldukça basit ama yine de dikkat edilmesi gereken noktalar var..

0 Oncelikle reçeli kaynatirken tencerenin ağzını açık tutmak gerekiyor
(reçel kararmasin diye)
0 Sonra sabırlı olup kısık ateşte pişirmeli
0 Ve tabi arada sırada karıştırmalı ve üstünde biriken köpükleri almalı
0 Son olarak da reçeli saklayacağınız cam kavanozun ağzı sıkıca kapanabiliyor olmalı.
0 Ve bu kavanozu sterilize etmek için 20 dk sıcak su dolu bir tencerenin içine yerleştirerek kaynatmanız gerekiyor.

Simdi gelelim reçele:

Öncelikle 1,5 kilo şeftali soyulur, çekirdekler çıkarılır ve küçük küçük ya da büyük büyük canınız nasıl isterse doğranır. Daha sonra geniş bir tencerenin içerisine alınır ve üzerine 1 kilo (ya da az tatli severseniz 750gr) toz şeker dökülür..Bu şekilde en az 5 saat bekletilir ki şeftali suyunu versin. Sonra kısık ateşte kendi halinde kaynamaya bırakılır ama sık sık gidip karıştırılır. Kaynatma süresi aşağı yukarı 1 saat..yani çoğu kitapta 30-40 dk yazıyor ama ben yaptığımda istediğim kıvamı alması 1 saati buldu..Reçel kaynamaya başladıkça üzerinde köpükler oluşuyor onları delikli bir kepçeyle toplamalı. Kıvamı hoşunuza gittiğinde hazır demektir..o zaman 3 tatlı kaşığı limon suyunu reçelin üzerinde gezdirip 5 dk daha kaynatıyorsunuz. Limon suyu şekerlenmeyi önlüyor. Reçel piştiğinde soğuyana kadar tencede kalmalı..daha sonra sterilize edilmiş cam kavanozunuza alabilirsiniz.

Afiyet Olsun :)



10 comments:

  1. Duygucum,
    Senin de bildiğin gibi Robert PC konularında pek becerikli olmadığı için bu iş bana düşüyor. Robert der ki: Reçel yaparken takılan fular çok sexy olmuş, bizim Erzurum'daki kadınlarda gözleme yaparken şalvara yemeni bağlarlar ayrıca onu ne kadar çok sevdiğini günlüğünde yazıp tribünlere oynamadığın için sana küsmüş!
    Typed by Burcu
    Ben de çok öpüyorum. Tariflere devam :)

    ReplyDelete
  2. ay ay unuttum söylemeyi! Annem geçenlerde vişne reçeli yapıyordu ve yeni trend "güneşte pişirmek". Sizin evde de güneşten bol ne var? Üstüne bir de okyanus havası oh ohhhhhh!!! İstersen ayrıntıları alırız annemden.
    B

    ReplyDelete
  3. recel yapimi bana hep zor ismis gibi gelirdi ama öyle güzel anlatmissinki kolay ve yapasim geldi.ev yapimi daha güzel olur. güzel anlatimin ve paylasimin icin sagol:)

    ReplyDelete
  4. Duyguş, şahane olmuş renginden belli. Ellerine sağlık. Bu arada ufak bir not; Büyükada Yemekleri adlı bir yemek kitabı var.Orada köpüklenmemesi için tencerenin kenarına tereyağ sürün diyordu. Bu sene reçellerimde denedim. Gerçekten çok daha az köpüklendi. Sana da tavsiye ederim.

    ReplyDelete
  5. benim mutfak işlerinde öğreneceğim çok şey var sanırım.
    anlattığın kadarıyla kolay görünüyor; denemek lazım. annemin gözleri yaşarırdı heralde...

    ReplyDelete
  6. resimlere bakınca aklıma geldi bir de 4.kare eksik bence. şöyle ekmeğe sürülmüş şeftali reçelini tüketen biri fena olmazdı :)

    ReplyDelete
  7. fular :)
    robert! cok alemsin..gecenin bi vakti reçel yapıyorum fular mi takarim durup dururken!!!
    boynum tutuldu, ctsden beri saga sola ceviremiyorum..o yuzden sabah aksam fularlıyım!!!!
    duygu

    ReplyDelete
  8. kizlar! yorumlarınız için çok çok teşekkürler..bu moralle ben artık duramam! bugun de bogurtlen-çilek karışımından reçel yapmayı düşünüyorum :)
    hemen yarın yazarım nasıl gittiğini!

    duygu

    ReplyDelete
  9. duygus yaw en sevdigim receli yapmissin bir kavanoz da buraya attiriversen??

    nur

    ReplyDelete
  10. sevgili duygu,
    internette google da annemi tararken, yazin ve sitene rasladim.
    Uzaklarda annemin kitabinin ise yaraması cok keyifli,
    bende yillar once Kanada'da Ph.D'mi yaparken yogurt yapardim, o gunler aklima geldi.
    Tesekkurler,
    bol sans,
    ali tanor

    ReplyDelete